JP Clean Servis poskytuje veškeré úklidové služby, výškové čištění, ale také čištění koberců a čalounění

Dnes je 27.07.2024, 04:38, svátek slaví Věroslav

Co byste měli vědět o čištění koberců? Ne vždy stačí univerzální prostředek.

Koberce v domácnosti jsou velmi příjemnou podlahovou krytinou, v případě kusových koberců se jedná o pěkný doplněk, díky kterému se domácnost stane velice útulným prostředím. V tomto krátkém článku bych pro vás tedy chtěl shrnout pár informací o jejich údržbě, jelikož téma čištění koberců sebou nese spoustu otázek, na které dnes a denně odpovídáme našim klientům.

Na trhu dnes nalezneme spoustu firem či živnostníků, kteří se zabývají čištěním koberců extrakční metodou, tedy tou nejúčinější u které je zajištěno opravdu hloubkové proprání vlákna koberce. Hned na začátek je ale potřeba říci, že pokud se rozhodnete si takovou firmu či živnostníka pozvat k sobě domů, nehleďte při výběru pouze na cenu čištění, ale zajímejte se hlavně o to, jak dlouho se firma touto činností zabývá, jaké používá čistící prostředky, jaký typ stroje pro extrakční čištění používá a jaké má znalosti v oblasti materiálů, ze kterých jsou koberce vyráběny. Nebojte se zeptat se, pokud vám je něco nejasného. Při objednání této služby by vždy ze strany firmy měla zaznít minimálně otázka "z jakého materiálu je koberec vyroben?". Ne všechny koberce totiž snesou stejný čistící prostředek a při použití nesprávného prostředku by mohlo dojít k nevratnému poškození koberce, to zejména u koberců vyrobených z vlny. Pokud si nejste jisti, z jakého materiálu je Váš koberec vyroben, nechte to na odborníkovi, který po příjezdu k Vám udělá malý test, určí materiál koberce a dle toho zvolí správný čistící prostředek.

Profesionál by měl být vybaven v první řadě vysavačem s klepací hubicí, je totiž velmi důležité koberec před samotným namočením zbavit co největšího množství usazeného prachu. Nejčastější chybou tzv. neprofesionálů je, že koberec nevysají nebo tuto činnost nechají na Vás běžným vysavačem. Pokud koberec, který obsahuje drobné částečky prachu usazené hluboko v koberci namočíte, dojde posléze k vytvoření prachové krusty, která zůstane hluboko v podkladu koberce a koberec bude po vyschnutí zapáchat. Dále by měla být firma vybavena výkonným extraktorem a čistícími prostředky. U čistících prostředků je to malinko složitější, profesionál má totiž většinou připraven roztok, který je vždy před samotným čištěním namíchán přesně dle druhu koberce, jeho podkladu, míry znečištění a dle toho, zda-li je v koberci např. usazena moč od domácího mazlíčka

Průběh správného čištění koberce by měl mít přesně stanovené úkony.

  • - zjištění druhu materiálu
  • - správné zvolení čistidel a namíchání čistícího roztoku
  • - důkladné odprašnění (vysavačem s klepací hubicí)
  • - samotné čištění (v závislosti na použitých prostředcích je čištění u některých firem rozděleno do dvou fází, přičemž první fáze je předčištění vlákna)
  • - oplach (většinou kyselým čistidlem, které zneutralizuje zásaditost použitých prostředků v předešlém kroku)

Koberec je třeba po takovém čištění nechat důkladně vyschnout. Doba schnutí je závislá na hustotě vlákna a prostředí ve kterém se koberec nachází, nikdy by ale neměla přesáhnout 3 hodiny, pokud je samozřejmě použit kvalitní a výkonný extkraktor, který zvládne odsát až 92% vlhkosti.

Jedna z otázek, která zaznívá dosti často ze strany našich zákazníků je "Po jaké době čištění opakovat?". Na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět, jelikož je to v každé domácnosti individuální. Z našich zkušeností lze říci, že pokud jste rodina s dětmi, domácím mazlíčkem a žijete v domě u silnice, bylo by vhodné koberec čistit alespoň 1x za půl roku. Pokud jste naopak jedinec žijící v domácnosti sám a domácnost obýváte minimálně, postačí čištění 1x ročně. Dále pak samozřejmě dle vašeho uvážení a pocitu čistoty. 

O koberec v domácnosti je potřeba samozřejmě pečovat také pravidelným vysáváním, které je doporučeno provádět alespoň 2x týdně. Nejde totiž ani tak o odsátí nepořádku, jako o provzdušnění vlákna, jistě znáte po čase vyšlapané cestičky v koberci na místech, kudy nejčastěji chodíte.

Nakonec malá rada při nehodách. Pokud se vám stane, že vylijete nápoj na koberec, nezoufejte. Nejčastější reakcí lidí je, že běží do koupelny pro ručník a začnou místo drhnout, tomu se vyvarujte. Je potřeba zachovat klid a na místo přikládat nejlépe papírovou kuchyňskou utěrku a toto opakovat dokud z koberce nevysajete co nejvíce tekutiny, poté je potřeba zavolat co nejrychleji rychlou pomoc s extraktorem, obzvlášť v případě rozlití kávy, čaje, šťáv s barvivy, atp. V případě pomočení koberce domácím mazlíčkem je postup úplně stejný, profesionál je vždy vybaven neutralizátorem moči, což je prostředek, který chemickým působením moč rozloží a zbaví koberec zápachu.

 

JP CLEAN SERVIS - úklid a čištění na Firmy.cz


Autor: admin , Přidáno dne 03.01.2017 13:47